Framtidsfullmakt

Med en framtidsfullmakt tar du kontroll över din framtid redan idag. Du bestämmer själv vem som ska hantera dina personliga och ekonomiska intressen om du skulle bli sjuk eller av annan anledning inte längre kan fatta egna beslut. En framtidsfullmakt ger dig tryggheten att veta att dina angelägenheter sköts av någon du litar på, och är ett smidigt alternativ till en god man

Hur går det till?


Ansök online

Steg 1
Fyll i webbformuläret online

Få hem färdiga papper att signera

Steg 2
Inom två vardagar får du papper att signera

Steg 3
Klart! Nu har du en legitim framtidsfullmakt. Bevara dokumentet på ett säkert ställe.

Vanliga frågor om framtidsfullmakt

En framtidsfullmakt ger fullmaktshavaren rätt att företräda fullmaktsgivaren i dennes personliga och ekonomiska angelägenheter när fullmaktsgivaren inte längre själv förmår att fatta beslut. Fullmaktshavaren kan därmed sköta uppgifter som betalning av räkningar, försäljning av bostad eller förvaltning av ekonomiska tillgångar. Det är dock viktigt att notera att framtidsfullmakten inte omfattar tillgång till fullmaktsgivarens personliga koder eller säkerhetsdosor.
Framtidsfullmakten träder i kraft när fullmaktsgivaren bedöms vara beslutsoförmögen.
Fullmakten kan omfatta de personliga eller ekonomiska angelägenheter som fullmaktsgivaren specifikt anger. Detta kan innefatta skötsel av löpande ekonomiska ärenden, såsom betalning av räkningar, hantering av avtal rörande hyra, el, och andra abonnemang. Fullmakten kan även omfatta förvaltning av tillgångar, exempelvis medel som förvaras på bankkonton.
En framtidsfullmakt får inte omfatta beslut rörande hälso- och sjukvård eller tandvård, inklusive beslut om specifik vård. Fullmakten får inte heller omfatta frågor av personlig karaktär, såsom att ingå äktenskap, bekräfta faderskap, upprätta testamente eller andra liknande personliga rättshandlingar.
Det är fullmaktshavaren som bedömer när fullmaktsgivaren har förlorat förmågan att fatta beslut och därmed när fullmakten träder i kraft. Fullmaktsgivaren kan dock i framtidsfullmakten föreskriva att tingsrätten ska pröva om fullmakten har trätt i kraft. Även fullmaktshavaren har rätt att begära sådan prövning.
Om den som gett ut fullmakten (fullmaktsgivaren) får en god man eller förvaltare så upphör framtidsfullmakten.